Recepty

Bylinkový konopný olej

 

Umyte a osušte bylinky a zľahka ich podrvte, aby začali voňať. Spolu s cesnakom vložte do umytej fľaše z tmavého skla, zalejte konopným olejom a zavrite viečko. Skladujte v chladničke. Na tretí deň prelejte olej cez gázu alebo husté sitko do čistej fľaše z tmavého skla. Bylinky a cesnak môžete použiť na pizzu alebo zapiecť so zemiakmi.

Bylinkový olej spotrebujte do 3 týždňov. Je veľmi dôležité, aby ste olej skladovali na tmavom a chladnom mieste, najlepšie v chladničke. Pôsobením svetla a tepla rýchlo zoxiduje, čím sa zmení jeho farba aj chuť.

Konopný hummus

 

Všetko spolu rozmixujeme na hladkú pastu a posypeme petržlenovou vňaťou.

(recept nám poslal pán Martin Kešeľ)

Kysnutý konopný chlieb

Droždie polámeme na malé kúsky a v miske zarobíme s trochou vlažnej vody a lyžicou múky. Prikryjeme a necháme stáť 5-6 hodín.
Do misy alebo na dosku nasypeme obe múky a dobre premiešame. V strede spravíme jamku, do ktorej po troche lejeme vodu. Vodu vždy zapracujeme vidličkou a pokračujeme, až kým sme vodu zapracovali do všetkej múky. Zmes postupne spodkom dlane "natierame" na dosku alebo dno misy, aby sa múka s vodou poriadne premiešali a aby sme v ceste nemali hrudky. V prípade potreby zopakujeme ešte raz.  Cesto by malo byť stredne husté. Necháme 10 minút postáť.
Zapracujeme droždie a miesime minimálne 5 minút. Zapracujeme soľ a ďalej miesime 10 až 15 minút. Vý...

Omega majonéza

 

Vymiešajte žĺtka, soľ a horčicu v mise alebo mixéri. Po troške prilievajte prvú šálku oleja. Zmes by mala byť hustá. Spolu so zvyšným olejom pomaly zapracujte citrónovú šťavu a ocot. Dochuťte soľou a korením.

Pred výrobou majonézy vždy ochutnajte, či olej nezhorkol. Zhorknutie je znakom nesprávneho skladovania a znehodnotí chuť majonézy. Otvorený olej skladujte vždy v pôvodnej tmavej fľaši v chladničke.