O hempe

Ak by ste nazreli do kuchýň našich prababičiek a praprababičiek, je takmer isté, že by ste tam našli dobrú zásobu voňavého konopného oleja. K detstvu našich babiek patrilo maškrtenie konopných výliskov, ktoré im dospelí podávali z okienka lisiarne. Rastlina, z ktorej ľudia tkali látky už v deviatom tisícročí pred našim letopočtom, rástla na našich poliach od nepamäti. Kým napríklad kukurica sa na Slovensko dostala až v polovici osemnásteho storočia, konopa siata pestovaná na vlákno a na olej tu bola doslova "odjakživa". Aj v tej najmenšej obci si dedinčania dopestovali a spracovávali konope na vlákno, alebo ako potravinu.

Cieľom spoločnosti hempo s.r.o. je oživenie a rozvíjanie práve tejto tradície konopárstva na Slovensku. Hempo sa vždy bude usilovať o čo najefektívnejšie a najširšie využitie technického konope. Uvedomujeme si a ceníme ekologický potenciál tejto rastliny, a preto budeme spolupracovať a podporovať malých a nezávislých pestovateľov a uberať sa smerom regionálneho a miestneho rozvoja. 

 

Pri zrode spoločnosti hempo bola občianska iniciatíva, ktorá podnietila legislatívne zmeny umožňujúce opätovné zavedenie pestovania konopy siatej na Slovensko. Priamo sme sa zúčastnili na lobovaní za zmenu príslušnej slovenskej legislatívy, pretože tá až doteraz prakticky znemožňovala pestovanie konopy siatej vo veľkom. Uspeli sme vďaka priaznivej legislatíve Európskej únie, ktorá podporuje pestovanie tejto rastliny zákonmi i dotáciami poľnohospodárom, a vďaka záujmu ministerstva pôdohospodárstva ktoré samé prejavilo iniciatívu o znovuzavedenie pestovania tejto plodiny na Slovensko, a pretlačilo potrebnú legislatívnu agendu. Na jar 2009 môhli slovenskí poľnohospodári konečne nadviazať na tradíciu, ktorá na Slovensku postupne vymizla po druhej svetovej vojne, a zasiať ich poľia touto tradične slovenskou plodinou.

Od samého začiatku - nadšení výživovým potenciálom konopného semienka - sa sústreďujeme na lisovanie konopného oleja za studena a výrobu rýchlo rastúceho sortimentu potravín a krmív na báze konopného semena. Od okamihu, ako sme túto plodinu spoznali, sme sa zamilovali do jej jemnej orieškovej chuti, a zároveň v nás podnietila zvedavosť objavovať v nej chute našich predkov. Preto prichádzame s nielen modernými príchuťami ako sú vanilka, škorica a trstinový cukor, ale kombinujeme ich aj s tradičnými slovenskými, ako sú pamajorán alebo soľ. V každej z našich receptúr dbáme nielen na chuť, ale aj na zachovanie jedinečných výživných vlastností konopných semienok.

Pri výrobe našich potravín uplatňujeme princípy bezodpadovej výroby a všetky vedľajšie produkty zužitkovávame ako výživné krmivo pre kone, vtáky, drobné hlodavce, alebo návnady pre ryby.

Popri našich výrobkoch pokračujeme v znovurozvíjaní konopárskeho sektora na Slovensku, ktorého jadrom je samotné pestovanie. Okrem vlastných plôch, na ktorých hľadáme najvhodnejšie odrody pre jednotlivé regióny, oslovujeme malo- a veľkopestovateľov, ktorým ponúkame zmluvy na plodinu, poradenstvo a technickú podporu.

HEMPO